Sanat

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi ve Anlamı

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi ve Anlamı, kaplumbağa terbiyecisi kanvas tablo, lavi tasarım

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Tarihi

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu, Osman Hamdi Bey tarafından 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı çeşidini çizdiği resimlerdir.

Osmanlı İmparatorluğu Lale Devri’ndeki “Sadabad Eğlenceleri” nde gece bahçelerin aydınlatılması için kaplumbağaların sırtlarına mumlar dikilerek serbest bırakılmaları bilgisi hikaye olarak anlatılır.

O dönemde kaplumbağalar, dikkat çeken hizmetliler olarak görülür ve eğlencelere dahil edilirdi.

Osman Hamdi Bey tarafından yapılan Kaplumbağa Terbiyecisi Tablo ‘nun en kaliteli reprodüksiyon versiyonuna hemen sahip olmak için lavitasarim.com/kaplumbaga-terbiyecisi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

Osman Hamdi Bey resim sanatıyla tanınmış olmasına rağmen, Osmanlı döneminin en değerli sanatçılarından biri olarak kabul edilir.

Sanatçının en önemli çalışmalarından biri olan “Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu”nu 1906 ve 1907 olmak üzere iki ayrı versiyon da yapmıştır.

1906 yılındaki tablosu İstanbul Pera müzesinde sergilenmektedir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Ressamı Osman Hamdi Bey

Osman Hamdi Bey, Osmanlı Devleti’nin okuması için yurt dışına gönderdiği zeki ve yetenekli birisidir. Sanatçı on yıl Paris’te yaşamıştır.

Sanatçı, aldığı eğitim ve edindiği kültürel birikimi, Osmanlı Halkı’na aktarmaya adamış, bunun için önemli çalışmalar yapmış bir aydındır.

Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunda, belinde kemerle bağlanmış, kırmızı uzun bir giysi giyen sakallı bir adam, mavi çinilerle süslenmiş eşyasız ve bakımsız bir odada, izleyicilere arkası yarı dönük bir şekilde resmedilmiştir.

Ünlü ressamların sanatsal kanvas tablo çalışmalarını incelemek için lütfen lavitasarim.com/unlu-tablolar sayfasını ziyaret ediniz.

 

Adamın başında düzensiz arakıye takılıdır. Resimdeki adamın ayaklarının dibinde, yerdeki yaprakları yemeyle meşgul kaplumbağalar görülmektedir.

Bu tablo, Bursa’daki Yeşil Cami‘nin üst katını göstermektedir ve tabloda tek ışık kaynağı olarak kaplumbağa terbiyecisinin önündeki pencere resmedilmiştir.

Resimdeki adamın arkasında kavuşturduğu elleri arasında bir ney bulunmaktadır. Ayrıca adamın sırtındaki dilenci çanağı dikkat çekmektedir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablo Özellikleri

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu ’nda, her türlü gereksiz ayrıntı giderilmiş, yalınlık sağlanmış ve sadelik ön plana çıkarılmıştır. Bu tablo sanatsal açıdan çok başarılı bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir.

Sanat eleştirmenleri tarafından bu tablo, sanatçının, geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.

Bu tabloda Osman Hamdi Bey, kendisini terbiyeci, kendisine uyum sağlayamayan, iş yapamayan astlarını da kaplumbağalar olarak göstermiştir ve resmetmiştir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu ile ilgili farklı yorumlarda yapılmıştır. Diğer bir başka yoruma göre; düşünceli adam, sabır gerektiren zor bir iş olan kaplumbağaları terbiye etmeyi, elindeki ney ve sırtındaki nakkareyi çalarak yapmaya çalışmaktadır.

Kaplumbağa Terbiyecisi Anlamı

Bir yorum da tablodaki terbiyeci Osman Hamdi Bey’dir. Osman Hamdi Bey’in değişime direnen toplumu sanat yolu ile çağdaş düzeye çıkartmaya çalışması anlatılmıştır.

Eser de kaplumbağalar halkı temsil etmektedir. Çünkü kaplumbağalar terbiye edilmesi ve eğitilmesi en güç hayvanlardır. Halkı eğitmenin çok zor olduğu, bu konuda sabrın sonunun olmadığı şeklinde yorumlar yapılmıştır.

Ancak Osman Hamdi Bey sanat ve sanatsal faaliyetlere çok güvenen ve önem veren bir insandı. Sanat ve sanatsal faaliyetlerle toplumun şekillendirilebileceğine inanırdı.

Lavi Tasarım hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz lavitasarim.com/lavi-tasarim-hakkinda sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Osman Hamdi Bey, Tour du Monde isimli Fransızca bir derginin 1869 tarihli sayısında gördüğü bir gravürden etkilenerek bu tabloyu resmetmiştir. Aynı dergi sanatçının tablosunu yayınlamıştır.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu, görsel zenginliği ve ilginç hikayesiyle dikkat çekmiş, müzayedelerde yüksek fiyatla satılabilen bir tablo olmuştur.

Lavi Tasarım olarak sizlere ünlü ressamların reprodüksiyon tablolarını yüksek çözünürlük ve 1. kalite malzeme ile sunmaktayız.

Lavi Tasarım, yüksek baskı kalitesi ile sanatsal eserler kalitesinde reprodüksiyon kanvas tablo üretimi yapmaktadır.

Reprodüksiyon ve reprodüksiyon tablo hakkında daha fazla bilgi almak için lavitasarim.com/reproduksiyon-tablo-nedir yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bu sayede uzun yıllar kullanabilme özelliği olan ünlü sanat eserleri tabloları, ev dekorasyon ürünleri arasında en önemli rolü üstlenmektedir.

Kaplumbağa Terbiyecisi Tablosu Hikayesi ve Anlamı” hakkında yorumlar

  1. Yağız Ali dedi ki:

    Makalenizi çok faydalı buldum ve yapmış olduğum araştırmamda bana oldukça fazla yarar sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir